Dodání zdarma z 2 490,00 Kč

série KUROUCHI

( počet produktů: 7 )

Na Shikoku, nejmenším ze čtyř hlavních japonských ostrovů, v prefektuře Kochi se nachází městečko Tosa, kde se dodnes pěstuje tradice ručního kování „surových“ kuchyňských nožů. Odtud pochází řada čepelí Haiku KUROUCHI, jedinečná a jedinečná. Samotné jméno Kurouchi znamená „černá magie“ a odkazuje na neleštěnou a černou horní část čepele. Zobrazuje všechny stopy tahů mistra kováře a žádné dva vzory nejsou stejné. Syrová černá vrstva ponechaná na čepeli také chrání jádro z ušlechtilé a vzácné oceli Aoko.

Přestože dnešní technologie lepení umožňuje trvalé a tuhé uchycení nožových hřídelí, rukojeti nožů Haiku jsou kovářským mistrem navíc zajištěny speciálními čepy mekugi. To je důležité zejména u velkých nožů Chef nebo Santoku, kde může během řezání dojít k silnému přetížení čepele. Každý nůž ze série KUROUCHI má ocelovou rukojeť. Samotná rukojeť nože byla vyrobena ze dřeva honoki, které bylo namořeno na černo, aby se zachoval syrový styl čepele.

Na kování nožů KUROUCHI byla použita vysoce uhlíková ocel Aoko. To umožnilo kalení čepelí na 62 HRC. Časem se černá část čepele i leštěná část pokrývají ušlechtilou patinou. Pak si můžete všimnout, jak se povrch čepele začíná třpytit jemnými odstíny fialové, ultramarínové a okrové. Pokud by však někomu tento typ oxidace oceli nevyhovoval, lze jej odstranit speciální gumou a čepel samotnou ochránit olejem z kamélie.

pixel